Toprak EN

Tarım Ürünleri Toprak Analiziyle Güvende

Tarım Ürünleri Toprak Analiziyle Güvende
Geri Dön
5 Mart 2024 Salı

Tarım Ürünleri Toprak Analiziyle Güvende

Bitkiler için besin elementlerini, mikroorganizmaları ve pek çok mineral maddeyi içinde barındıran toprak, doğal ya da insan kaynaklı sebeplerle besleyici değerini yitirebiliyor. Toprağın besleyiciliğini geri kazandırmaksa analiz sonuçları çerçevesinde yapılacak gübreleme yöntemleriyle mümkün.

Yeryüzündeki tüm canlıların dolaylı ya da doğrudan yaşam bulduğu toprak, doğru bir teknikle korunabildiği ölçüde daha verimli bir hal alıyor. Bu sayede hem tarım sektörü fayda görüyor hem de insanların sağlıklı ve güvenli gıda tüketimlerine olanak sağlanıyor. Arazi ya da tarla üzerinde yetişecek bitkinin sağlıklı ve kaliteli olması, yüksek verimli tarımsal üretim elde edilmesi için toprağı tanımak, eksiğini ve ihtiyacını önceden tespit etmek gerekiyor. Bunun için toprak analizi önem arz eden bir konu. Elde edilen sonuca göre toprağa bakıldığında tohum, sağlıklı bir toprakla buluşabiliyor; yaşam süresi boyunca kendini koruyup bol ve lezzetli ürünler sunabiliyor.

Toprak analizi nedir? 
Toprak analizi en genel tabiriyle belirli bir tarla ya da arazi üzerinden uygun kriterlere göre alınan numunelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini ortaya koyan bilimsel laboratuvar testleridir. Bu test sonuçlarına göre toprakta yetiştirilmesi düşünülen bitkilerin ihtiyacı olan ancak toprakta eksik bulunan besin elementlerinin tespiti sağlanır.

Neden toprak analizi? 
Bitkiler için gerekli besin elementlerini ve birçok mineral maddeyi içinde barındıran toprak; yanlış gübre kullanımı, bilinçsiz sulama, su ve çevre kirliliği, erozyon, kuraklık, asitlenme gibi faktörlere bağlı olarak verimliliğini yitirebiliyor. Toprak analiziyle, toprağın yapısındaki besin miktarının, elementlerin neler olduğuna ve yetiştirilmesi düşünülen bitki için uygunluğuna bakılarak çiftçilerin ürün seçimi, ekim faaliyetleri ve gübreleme gibi konularda doğru adımları atabilmeleri sağlanıyor. Çiftçilerin toprak analizi sonucuna göre hareket etmeleriyle topraktan elde edilen ürünün sağlıklı, yüksek kalitede ve verimde olması garantileniyor.

Analize dayalı gübreleme 
Analize dayalı gübrelemenin, başta toprak ve yaprak analizinin uzman kişiler tarafından yorumlanarak düzenlenmesi gerekiyor. Doğru ve uygun gübreleme, bitki hastalıkları ve zararlılara karşı direncin artmasına, daha az su ve elektrik tüketimine olanak tanıyor. Bu sayede çevreye ve üreticinin ekonomisine katkı sağlıyor.

BUNLARA DİKKAT!

Toprak analizinin yanıltıcı olmaması yani gübre tavsiyelerinin uygun şekilde sunulması için numune alırken bazı tekniklere dikkat etmek gerekiyor.

Numune alma zamanı: Toprak numunesi mevsime bağlı olarak toprağın kuru ve ıslak olmadığı zamanlarda, gübre kullanımından veya ekim döneminden en az 1,5-2 ay önce alınmalıdır. 

Numune alım noktaları: Toprak numunesi alınırken tarla veya arsanın tümünün göz önünde bulundurulması önemlidir. Farklı tarım alanları veya ürünler için numune alınıyorsa her alan veya ürün için ayrı numuneler oluşturmak daha doğrudur. Bu sayede her bölge veya ürünün ihtiyaçlarına uygun gübreleme planları yapılabilir. 

Sakıncalı yerlerin tespit edilmesi: Toprak numunesi; bataklık, dere, yol ve bina kenarlarından, fazla tuzlu, daha önce kireç veya gübre dökülen bölgelerden, karınca ile köstebeklerin toprak yığdığı ya da hayvanların yattığı yerlerden, sulama kanalı ile su birikintisinin bulunduğu alanlardan, daha önce anız yakılmış toprak veya araziden alındığında analiz sonuçları yanlış çıkabilir.

TOPRAK ANALİZLERİNDE TAM TEŞEKKÜLLÜ ÇALIŞMA İÇİN…

Yıldızlar Yatırım Holding’in iştiraklerinden YLDZ Laboratuvar çalışmalarına, gerek ülkenin gerekse çiftçinin ekonomisini ve içinde bulunduğu ekosistemi düşünerek yön veriyor. Tarımsal üretimde yüksek kalitede ürünün elde edilmesini, ekonomik açıdan kullanılan kaynaklardan yeterli kazanç sağlanmasını destekleyerek Tarım ve Orman Bakanlığı yetki belgesi ve TÜRKAK akreditasyonuyla toprak, sulama suyu, gübre ve bitki analizlerinde 116 parametrede analiz gerçekleştiriyor.

YLDZ Laboratuvar, toprak analizlerinde tam teşekküllü bir çalışma sonucunda çiftçiyi hangi ürüne ne tür gübre vereceği, gübrenin ölçüsünün ne kadar olacağı, ne zaman kullanılması gerektiği gibi konularda doğru şekilde yönlendiriyor. Bu bilgiler ışığında uygulama yapan çiftçiler, tarımsal üretimlerinde daha kazançlı çıkıyorlar.

TOPRAKLARIMIZA HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKMALIYIZ
YALÇIN ÖZ | YLDZ LABORATUVAR MÜDÜRÜ

Tarımsal üretimin temelinde bulunan toprak, besin zincirinin ilk halkası olan bitkilerin ana geçim kaynağı. Toprak ve bitkilerin etkileşimi ekosistemin sağlıklı işleyişini sağlayan yaşamsal döngüyü oluşturur. Pandemi döneminde yaşanan gıda arzı ve tedarik zincirindeki aksamalar bu döngünün önemini bir kez daha ortaya koydu. Türkiye’ye baktığımızda verimli topraklara sahip olmamıza rağmen her geçen gün üretkenliğin düştüğünü görüyoruz. Bunun en temel sebeplerinden biri, bilgi kirliliğiyle ortaya çıkan yanlış tarım uygulamaları. YLDZ Laboratuvar, kurulduğu günden bu yana bu bilgi kirliliğini, toprak analizine ön yargılı bakışı ve en önemlisi yanlış tarım uygulamalarını düzeltmek için hizmet vermeye devam ediyor. Gıda üretiminin müttefiki ve sessiz kahramanı olan topraklarımıza hep birlikte sahip çıkmak için toprak, yaprak ve sulama suyu analizleri yaptırarak çevre kirliliğinin ve kaynak israfının önüne geçmemiz gerekiyor.