Akıllı uygulamalar kent yaşamının düzenlenmesinden sanata kadar pek çok alanda çığır açıcı yeniliklere imza atılmasını sağlıyor. Tarım da söz konusu yeniliklerin doğurduğu etkilerden payını alıyor. Öyle ki akıllı teknolojilerin tarımda yarattığı dönüşüm “Üçüncü Yeşil Devrim” olarak adlandırılıyor. Dijital teknolojiler tarımı çok boyutlu bir şekilde etkileyerek mümkün olan en etkili biçimde ve maliyetler asgari düzeye indirilerek kaynakların kullanılmasını olanaklı kılıyor. Mevcut tarım tekniklerinin teknolojik yenilikler ışığında geliştirilmesiyle hayat bulan akıllı tarım uygulamaları, üretim kapasitesinin gelişimini, öngörülebilirliği ve verimliliği artırmaya yardımcı oluyor. Ekim, sulama ve mahsul toplama süreçlerinin tarımsal üretkenliğin en verimli şekilde artmasına imkan sunacak biçimde düzenlenmesini amaçlayan akıllı teknolojiler, çiftçilerin karar alma süreçlerinin etkili sonuçlar doğurmasını sağlıyor.
Dijital teknolojiler zirai drone’ların kullanımı, nesnelerin interneti (IoT) uygulamaları ile hassas uygulamalı ve değişken oranlı tarım teknolojilerinin geliştirilmesi, akıllı sulama sistemlerinin inşası, toprak ve mahsul izleme teknolojilerinin yetkinleştirilmesi yoluyla tarımın gelişimine katkı sunuyor. Hassas tarım teknolojileri girdi maliyetini en aza indirerek çiftçilerin ekim yaptıkları alanlara ilişkin güvenilir istatistiki verilere sahip olmasını sağlıyor. Benzer şekilde, değişken oran teknolojileri de üreticilerin ekili alanlarda kullanmaları gereken su, gübre, tarım ilacı gibi değişkenlerin en ideal miktarlarını hesaplayarak üretimin sürdürülebilirliği ve verimliliğini artırmaya imkan tanıyor. Erken uyarı teknolojileri, çiftçilerin ürünlerini iklim koşulları ve diğer dış etkenlerin neden olması muhtemel zararlardan korumalarını mümkün kılarken zirai drone’lar ise uzaktan algılama teknolojisi sayesinde ekili alanların etkili kullanımını, gözlemlenmesini ve su kullanımının verimliliğinin artırılmasını sağlıyor.
İGSAŞ’TAN AKILLI TARIM PROJESİ: CEMRE İGSAŞ
Ar-Ge Merkezi tarafından hayata geçirilen Akıllı Tarım Projesi kapsamında CEMRE adlı hava aracının prototipi oluşturuldu. Proje kapsamında CEMRE’yle ilgili şu çalışmaların yapılması planlanıyor.
Tohum topu atma çalışması: Kocaeli’nde bir ilkokulla beraber öğrencilerin isimlerinin yazılı olduğu tohum toplarını açık bir sahaya atarak bir orman oluşturmak ve takibini okulla birlikte yapmak. 2020’de Kütahya’da hayata geçirilen bu kurumsal sosyal sorumluluk çalışması kapsamında atılan tohumlardan çıkan ağaçlarla küçük bir orman oluşturuldu.
Tarımsal anlamda fenolojik gözlem: Geniş tarım arazilerine sahip çiftçilerle uygulama yapılarak tarım arazisi yukarıdan gözlemlendi. Hastalıklar, sulama ve bitki gelişimiyle ilgili sorunları yapay zeka uygulamalarıyla cep telefonu ve tablet aplikasyonlarına aktarmanın yanı sıra, bu sorunlara çözüm yolları sunmak amaçlandı.
Zirai ilaçlama ve gübreleme: CEMRE aracılığıyla çok geniş arazilerde ilaçlama ve sıvı gübreleme aksiyonları gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu sayede, mevcut uygulamalarda traktörün bitkiye vermiş olduğu zararları engellemek ve aynı zamanda zaman ve enerji harcamasını azaltarak çevreye zararı azaltmak hedefleniyor. Tüm bunların ilerleyen zamanlarda yenilikçi tarım uygulamalarının en önemli uygulaması olacağı öngörülüyor.
Ticari orman yetiştiriciliği: Yıldızlar Yatırım Holding aynı zamanda ağaç sektöründe en önemli lokomotif olma özelliğini elinde bulunduruyor. Bu doğrultuda CEMRE ile boş arazilerde insansız bir şekilde ticari orman yetiştiriciliği uygulaması yapılması planlanıyor. Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü’yle ortak proje yürütülmesi hedefleniyor. CEMRE’ye tohum topunun yanı sıra, fide fırlatma mekanizması entegre edilmesiyle fide fırlatma uygulaması da planlanıyor.
Ar-Ge Sera uygulaması: Akıllı Tarım Projesi kapsamında Kütahya tesisinde kurulması planlanan Ar-Ge serasında yeni gübre ve zirai ilaç uygulamalarının CEMRE prototipiyle uygulanması öngörülüyor.
Üniversite-sanayi iş birliği: Akıllı Tarım Projesi kapsamında üniversitelerin ziraat fakülteleriyle danışmanlık ve stajyerlik anlamında iş birliği planlanıyor. Daha önce Kütahya tesisinde yapılan çalışmayla alakalı makale oluşturuldu ve ziraat dergisinde yayınlanması için başvuru yapıldı. Diğer konularla alakalı çalışmalar yapıldıkça da makale ve yayın oluşturulması planlar arasında yer alıyor. Tüm bu faaliyetler ile İGSAŞ Ar-Ge Merkezi’nin yetkinliği geliştirilecek ve sürdürebilirliği sağlanacaktır