Toprak EN

Sürdürülebilirliğe Dost Adımlar

Sürdürülebilirliğe Dost Adımlar
Geri Dön
28 Mart 2024 Perşembe

En temel anlamıyla sürdürülebilirlik; bugünün kaynaklarını kullanarak ihtiyaçlarımızı karşılarken gelecek kuşakların ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmak anlamına geliyor. Bu konuda gözden kaçırılmaması gereken diğer bir konu, temel ihtiyaçlarımız için gereken kaynakların bugün bile sınırlı olması. Bunun sebebi ise yenilenemeyen kaynakların fazlaca kullanımı. Yeniden kazanamadığımız her enerji, bize azalan kaynaklar olarak geri dönüyor. Sürdürülebilirlik için bireyler olarak hepimize rol düşüyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın daha iyi bir gelecek için sunduğu tavsiyeler, alışkanlıklarımızı biraz değiştirerek dünyaya katkı sunabileceğimizi gösteriyor.

Dinlenirken

Evinizde oturmuş dinleniyorsunuz. Etrafa şöyle bir göz atın: Kaç tane elektronik alet var? Bu aletleri kullanmasanız da fişi takılı mı? Cevabınız evetse iyi bir başlangıç yapın ve tüm elektronik aletlerin fişini bir uzatma kablosuna takın. Evden çıkarken tek bir düğmeyi kapatarak elektrik tasarrufu yapın! Bilgisayar veya tabletle internette gezinirken, televizyonda film izlerken yeterince ışığınız olduğu için odanın lambasını kapatmak da güzel bir adım. Bu, faturanıza da olumlu yansır. Konu faturadan açılmışken; ödeme için çevrim içi internet sitelerini veya akıllı telefonlar için geliştirilen aplikasyonları kullanabilirsiniz. Böylece hem işiniz kolaylaşır hem de kağıt israfını önlersiniz. Diğer bir tavsiye de gerekmedikçe kağıt çıktısı almamak. Dijital cihazlarınıza istediğiniz bilgiyi/notu kaydedip alarm kurabilirsiniz. Bu yöntem, hatırlatma açısından postit notlardan daha çok işe yarayabilir. Akşamüzeri kanepenizde uzanırken birkaç dakikanızı ayırıp sürdürülebilirlikle dost, çevre bilinci olan firmaları tespit edebilir, alışverişiniz için bu firmaları seçebilirsiniz. Sosyal medyada gezinirken iklim değişikliği hakkında yapacağınız bir paylaşımla çevrenizde farkındalık yaratabilirsiniz.

 

Evde

Elektrik, su, gıda ve para gibi kaynaklardan tasarruf edip hem bütçenize hem de sürdürülebilirliğe katkı sağlamak ister misiniz? Öyleyse hemen tavsiyelerimizi sıralayalım. Su, deterjan, elektrik ve zamanın boşa gitmemesi için çamaşır makinenizi tamamen dolduktan sonra çalıştırabilirsiniz. Bulaşıkları makineye dizmeden önce sudan geçirmeseniz büyük bir su israfının önüne geçersiniz. Belirli bir sıcaklık gerekmiyorsa fırınınızı önceden boşuna ısıtmayıp yemeği koyduktan sonra çalıştırabilirsiniz. Bayatlayıp bozulmasını istemediğiniz gıdaları, bitiremediğiniz yemekleri dondurabilirsiniz. Hem sonradan da yiyebileceğiniz bu yiyecekleri ziyan etmemiş olursunuz. Yiyecek artıklarını ise çöpe atmak yerine gübre olarak kullanmanız ve bir geri dönüşüm sağlamanız mümkün. Geri dönüşümün baş kahramanları kağıt, plastik, alüminyum ve cam atıklarını ayrı ayrı biriktirip atık kutularına katkıda bulunabilirsiniz. Enerji verimliliğini yükseltmek için yapabileceğiniz bir diğer şey, pencere ve kapıların kenarından sızan havayı önlemek. Bunun yanı sıra halı da kullanırsanız ısınma sisteminiz epey rahatlayacaktır. Evde kullandığınız eski alet ve ampuller gereğinden fazla enerji harcıyorsa bunları daha tasarruflu olanlarla değiştirebilirsiniz. Evinize yerleştireceğiniz güneş panelleri ise faturanızın ve doğanın dostu olabilir.

 

Dışarıda

Bugün ne yemek pişireceksiniz? Tavsiyemiz, öncelikle bir alışveriş listesi yapmanız ve gerektiği kadar gıda satın almanız. Karnınız açken alışverişe çıkmamak da bu konuda iyi bir tedbir; kan şekeriniz düştüğünde gördüğünüz her yiyeceği istemeniz, size özel bir durum değil. Alışverişi mahallenizdeki bakkal veya marketlerden yaparsanız komşu işletmeleri destekleyip istihdama yardımcı olursunuz. Bu esnada bez çanta kullanmanız, doğayı büyük bir poşet derdinden kurtarır. Dışarıda çay kahve içerken tek kullanımlık olmayan şişe ve fincanları tercih etmeniz, yemek yerken daha az peçete kullanmanız da atıkları azaltmanız anlamına gelir. Arkadaşınızla buluşmaya, markete, iş yerine giderken bisiklet, toplu taşıma veya yürüme seçenekleri, hem ulaşım hem çevre hem de enerji için büyük bir iyilik. Arabanız varsa düzenli bakıma götürmek, aracın çevreye yaydığı karbon salımını azaltır. Diğer bir adım da kullanmadığınız eşyaları, mobilyaları, kıyafetleri ve kitapları ihtiyacı olanlara bağışlamak. Çevrenizdeki insanların yanı sıra yardım dernekleri ve kıyafet atık kutuları, bunun için hazırda bekliyor. Yine bu tip eşyaları satın alırken ikinci el dükkanlarını aklınıza getirebilirsiniz. Bu ürünlerden ne kadar faydalanırsanız enerji tasarrufuna o kadar katkınız olur.